یکی از دیگر دلایل نیاز به ارتودنسی ابتلا به مشکل اوربایت و آندربایت است.این اصطلاح به این معنی است که دندانهای پایین در بعد افقی در پشت دندانهای بالا قرار دارند. در اوربایت یکی از قوس های بالا یا پایین به طرف جلو یا عقب حرکت کرده اند و حالت نامناسبی در صورت فرد ایجاد کرده اند. در این عارضه دندانپزشک تلاش می کند این ناهنجاری طبیعی را به محل طبیعی خود بازگرداند و محل فک را تغییر دهد.اوربایت اندازه همپوشانی عمودی دندانهای جلویی فک بالا و پایین است. اوربایت بیش از حد میتواند موجب بیرون زدن نامتناسب دندان جلویی یا رشد زیاد استخوانی که دندان را پشتیبانی میکند، بشود. اور بایت به عنوان دیپ بایت نیز شناخته میشود.دو نوع اوربایت وجود دارد:
اوربایت عمودی
اوربایت افقی
مشکلات رشدی دلیل ایجاد مال اکلوژن هستند و در شکل و فرم صورت تاثیر دارند. در حالت نرمال دندانها باید به طور منظم و ردیف قرار بگیرند و فواصل بین آنها نیز منظم باشد. دندان های ردیف بالا و دندانهای ردیف پایین با قرار گرفتن روی یکدیگر جفت می گردند و دندانها در ردیف بالا کمی از دندانهای ردیف پایین را میپوشانند. به علاوه دندانهای جلو یا قدامی در فک بالا نسبت به دندانهای فک پایین حدودا 2 میلیمتر جلوتر قرار میگیرند.محدودیت سنی برای اصلاح اوربایت دندان وجود ندارد؛ اما بهتر است این عمل در دوران کودکی و در زمانی که فک در حال رشد است انجام شود زیرا اصلاح فک در این سنین بسیار راحت تر از اصلاح فکی است که به طور کامل شکل گرفته است. در این سنین درمان بسیار کم تهاجمی و موثر خواهد بود. افراد بزرگسال که دندان های اوربایت دارند نیز می توانند نتایج بسیار خوبی از درمان های اصلاحی بگیرند اما دوره درمان برای این افراد طولانی تر و دردناک تر خواهد بود.
علائم اوربایت
درد مزمن فک
تکلم غیر واضح
عدم تناسب قابل ملاحظه ی ساختار صورت
دندان قروچه
مشکل در جویدن
مشکل در بلعیدن
لقی دندان ها
سایش دندان ها
حساسیت دندان ها
تنفس از راه دهان
سردرد
علل بروز اوربایت
علت اوربایت ممکن است رشد کم فک پایین و یا رشد بیش از حد فک بالا باشد که این بازتابی از الگوی ژنتیکی به ارث برده شده است. اگر چه برخی موارد اوربایت ارثی هستند، اما بعضی از آنها نیز به دلیل ناهنجاری در فک رخ می دهند. در حقیقت گاهی فک تحت فشار عادات نادرست رشد می کند. این رشد می تواند رشد کم فک پایین یا رشد زیاد فک بالا باشد. عادت های نادرست در اوایل زندگی فرد، مانند مکیدن طولانی مدت انگشت، فشار وارد کردن زبان به دندان و استفاده از بطری و پستانک با سایز بزرگ برای نوزاد می تواند باعث بروز این مشکل شود. عاداتی که فرد در سال های بعدی عمر پیدا می کند، مانند جویدن مداد، نیز در بروز این عارضه تأثیرگذار است.مکیدن طولانی مدت انگشت شست در کودکان یا استفاده طولانی مدت از شیشه شیر و پستانک، می تواند منجر به ایجاد اوربایت در کودکان شود. همچنین گیر افتادگی نوک زبان که طی آن کودک هنگام بلع، زبان خود به پشت دندان هایش فشار می دهد، یا عادت های بدی مانند جویدن ناخن یا مداد نیز می تواند منجر به ایجاد مشکل اوربایت شود.شما ممکن است عادت به مکیدن انگشت خود داشته باشید و یا زمانی که کودک بوده اید، برای مدت طولانی از پستانک استفاده کرده باشید. برطرف کردن مشکلات ناشی از عادات بد معمولا آسان تر است چرا که دیگر مجبور نیستیم که نحوه ی رشد فک ها یا فرم آن ها را تغییر دهیم. در این حالت کافی است که نامرتبی دندان ها را برطرف کنیم و آن ها را به حالت اولیه بازگردانیم.
اورجت ممکن است به این دلایل نیز رخ دهد:
مشکلات فکی
رشد بیش از حد فک بالا
کاهش رشد فک پایین
ترکیبی از رشد بیش از حد فک بالا و کاهش رشد فک پایین
مشکلات دندانی
جلوزدگی دندانهای جلو در فک بالا
عقب بودن دندانهای جلو در فک پایین
ترکیبی از جلوزدگی دندانهای جلو در فک بالا و عقب بودن دندان های جلو در فک پایین
ترکیبی از مشکلات فکی و دندانی
درمان اوربایت کودکان با ارتودنسی
کودکانی که دارای اوربایت بزرگ تر از ۳ میلی متر هستند دو برابر بیشتر مستعد ابتلا به آسیب های دندانی ناشی از ضربه در دندان های جلو هستند. هرچه اوربایت بیشتر باشد، خطر آن نیز بیشتر است. توصیه می شود که کودکان در سن ۷ سالگی توسط یک متخصص ارتودنسی معاینه شوند. اوربایت تنها یکی از انواع نامرتبی دندان ها است که اغلب در صورت تشخیص زود هنگام بطور موثری قابل درمان می باشد. متخصص ارتودنسی می تواند نحوه ی بیرون آمدن دندان کودک را هدایت کند و از رشد دندان برای اصلاح اوربایت بهره ببرد.
عوارض و مشکلات اوربایت
جلو بودن دندان ها می تواند روی حالت چهره تاثیر بگذارد و افراد را نسبت به مشکل خود حساس نماید و باعث کاهش اعتماد به نفس در این افراد گردد. اما اورجت بیش از یک مشکل ظاهری در فرد است. اوربایت می تواند منجر به ایجاد عوارضی مختلفی شود، مانند:
مشکل در جویدن و خوردن
کندی و تاخیر گفتاری، از جمله لکنت
کشیدگی عضلات و فک، که منجربه ایجاد درد در فک و افزایش احتمال شکستگی دندان می شود.
فرسایش مینای دندان، که احتمال ایجاد پوسیدگی و بیماری های لثه را افزایش می دهد.
آسیب به بافت نرم دهان در اثر مجاورت مداوم دندان های پایین با سقف دهان
افزایش خطر آسیب به دندان جلو در اثر ضربه، به علت موقعیت این دندان ها در دهان
درمان ارتودنسی برای اصلاح اوربایت دندان
یکی از دیگر دلایل نیاز به ارتودنسی ابتلا به مشکل اوربایت و آندربایت است، که در آن یکی از قوس های بالا یا پایین به طرف جلو یا عقب حرکت کرده اند و حالت نامناسبی در صورت فرد ایجاد کرده اند. در این عارضه دندانپزشک تلاش می کند این ناهنجاری طبیعی را به محل طبیعی خود بازگرداند و محل فک را تغییر دهد.سن بیمار و نیازهای منحصر بفرد ارتودنسی تعیین کننده ی روش درمان هستند که می تواند شامل تجهیزات اصلاح فک، سیم کشی دندان ها و کش ها، ارتودنسی متحرک، کشیدن دندان یا حتی جراحی باشد.شایع ترین روش درمان اوربایت، ارتودنسی است. پس از بررسی وضعیت دهان و فک، ارتودنتیست می تواند درمانی را پیشنهاد دهد که با ناهنجاری شما بیشترین سازگاری دارد. هر چند که اوربایت در حالات خفیف معمولا جدی گرفته نمی شود اما بهتر است در این حالت نیز برای جلوگیری از مشکلات دندانی در آینده از بریس های دندانی برای درمان اورجت استفاده کرد. در طول زمان، نامرتبی دندان ها می تواند باعث فرسایش دندان ها و بیماری های لثه گردد.
در مرحله ی اول برای اینکه متخصص ارتودنسی تشخیص درستی از نحوه ی درمان و بهترین راه حل برای رفع مشکل دندان های شما را بدهد، از شما عکس کامل گرفته می شود و مورد تحلیل قرار می گیرد. از معمول ترین روش هایی که برای اصلاح دندان های اوربایت استفاده می شود، روش های ارتودنسی است.
ارتودنسی نامرئی برای رفع مشکل اوربایت
از آنجا که راحت ترین راه برای اصلاح و ترمیم اوربایت استفاده از بریس است، بسیاری از افراد از ارتودنسی نامرئی برای درمان اوربایت دندان های خود بهره می گیرند. ارتودنسی نامرئی می تواند در برخی موارد به درمان اوربایت کمک کند اما استفاده از این روش ارتودنسی به شدت اوربایت دندان های بیمار و زمان درمان بستگی دارد.
استفاده از هدگیر ارتودنسی برای درمان اوربایت
از این دستگاه برای ممانعت از رشد فک بالا و در مواقعی برای حفظ موقعیت و یا عقب بردن دندانهای فک بالا استفاده میشود. مشکل ظاهری این دستگاه و نیز احتمال صدمه دیدن صورت یا چشم بیمار هنگام باز کردن یا ضربه خوردن به دستگاه در صورت بی احتیاطی بیمار از معایب این دستگاه به شمار میرود. امروزه با کاربرد پیچ های داخل استخوانی (مینیاسکرو) دستگاههای داخل دهانی با کارکرد مشابه طراحی شده است هر چند که در همه موارد به خوبی هدگیر عمل نمینمایند. از این دستگاه معمولا برای ممانعت از رشد فک بالا در سن رشد در بیمارانی که فک بالای جلو ، صورت کشیده و یا فک پایین عقب رفته دارند استفاده میشود. در مواردی که دستگاه برای عقب بردن یا عقب نگهداشتن دندانهای بالا تجویز می شود دستگاه ممکن است در سنین پس از رشد نیز به کار رود. استفاده از هدگیر معمولا در هنگام خواب نیز توصیه میگردد. مدت استفاده از دستگاه در روز و طول مدت درمان توسط متخصص ارتودنسی تعیین می گردد.